Skatteverket släpper inte hoppet om en vitare byggbransch men kommer under året att samarbeta med sju andra myndigheter för att skapa en sundare konkurrens även för bilverkstäder samt inom branscherna restaurang och skönhet. Fokus kommer också att läggas på nyare fenomen som influencers och handel med kryptovalutor, och vad gäller det senare meddelas dessutom att granskningen kan komma att göras även bakåt i tiden.
Tidigare i veckan höll Skatteverket sitt årliga pressmöte för att presentera vilka områden som särskilt kommer att granskas under 2019. Nedan sammanfattar vi vad som framkom avseende respektive område:
Digital ekonomi
Kryptovalutor
I förra årets deklaration redovisade ca 3 000 personer handel med kryptovalutor. Indikationer från stora handelsplatser talar dock för att det är ytterligare tiotusentals personer som handlar med kryptovalutor och Skatteverket hoppas därför se att betydligt fler kommer att redovisa handel i deklarationen i vår.
I sina tidigare utredningar har Skatteverket funnit bland annat oredovisade inkomster av handel med kryptovalutor, oredovisade inkomster i företag som tagit betalt i kryptovalutor, avsaknad av tillräckliga underlag för anskaffningskostnad, och att handeln uppfyller kriterierna för näringsverksamhet men inte redovisas så. Skatteverket kommer att fortsätta granskningen under 2019 och är tydlig med att man kommer att använda sig av inhämtat kontrollmaterial och gå bakåt i tiden, men även söka mer internationellt samarbete.
2018 hade kryptovalutorna generellt en negativ utveckling och angående förlustredovisning ska man tänka på följande:
E-handel
En betydande e-handel sker via kända, etablerade marknadsplatser på nätet som uppfattas som seriösa av konsumenterna. De underliggande leverantörerna som ibland levererar varorna direkt till konsumenterna kan dock vara både okända och oseriösa. I andra länder har myndigheterna funnit en hel del fusk när det gjorts satsningar mot detta området, och Skatteverket planerar att utöka sina kontroller under 2019.
Influencers
Skatteverket väljer nu specifikt att fokusera på så kallade micro-influencers, som oftast inte har egna företag utan är anställda av medieköpare. Medieköparna skickar produkter direkt till influencers som i sin tur marknadsför dem via sociala medier. Ibland får influencern kontant ersättning för sitt arbete av medieköparen, men ibland utgörs betalningen av själva produkten eller tjänsten som marknadsförs. Oavsett vilket ska influencern betala inkomstskatt och medieköparen lämna kontrolluppgift och betala sociala avgifter. Skatteverket har dock gjort en del utredningar och sett att det förekommer fel och fusk, framförallt vad gäller den icke-kontanta ersättningen. Under 2018 har Skatteverket jobbat förebyggande och det kommer man att fortsätta med, men man kommer också att utföra kontroller. Arbetet kommer att rikta sig både mot influencers och medieköpare.
Osund konkurrens
2019 kommer Skatteverket starta upp ett operativt samarbete med sju andra myndigheter för att få in rätt skatt, skapa arbetsmiljöer som bättre uppfyller gällande krav och normer, ge bättre skydd åt utsatta människor, trycka tillbaka välfärdsbrottsligheten och på så vis motverka osund konkurrens. Denna typ av samarbete har förekommit även tidigare vad gäller det grövre fusket, men nu satsar man alltså på samarbete även kring det man kallar den grå marknaden, där det finns en riktig verksamhet och redovisning av intäkter men där fusk förekommer i viss utsträckning.
På detta området har man identifierat några riskmiljöer som man kommer att satsa på under 2019 och de är:
Kontroller i byggbranschen
Signalerna från byggbranschen är att det är oerhört svårt att få lika konkurrensvillkor på marknaden, och en företagsundervisning visar att byggbranschen sticker ut på så vis att svarta löner förefaller ha ökat dramatiskt istället för som i andra branscher där man sett att åtgärder som krav på kassaregister och personalliggare istället har minskat fuskandet.
Årets kontroller i byggbranschen omfattar:
Identitetsfusk
När man talar om identitetsfusk kopplat till företag förekommer företeelser som falska företrädare, osanna lönemottagare och kontomålvakter. Satsningen för Skatteverket under 2019 är att fortsätta att utvidga den systematiska kontrollen av pass och id-kort och fortsätta att prioritera och stärka kontrollen kopplat till oseriöst företagande. Särskilt noga granskas anställningsintyg och underlag som visar på verksamhet i ett företag, som normalt sett lämnas in för att styrka att personer som vill flytta till Sverige har uppehållsrätt på grunden att de har arbete här. Slutligen kommer Skatteverket också att fortsätta bosättningskontrollerna och förstärka kontrollerna kopplade till felaktiga utbetalningar.
Punktskatter
Vad gäller punktskatter ser Skatteverket i sina kontroller att företagen missuppfattar reglerna, missar att skattesatser ändras och har bristande rutiner till exempel vad gäller lagerbokföring (som ska visa vad som finns i lagret och vad man ska redovisa skatt för). Det förekommer också rent illegal hantering av punktskattepliktiga varor – som tillverkning av alkohol utan godkännande från Skatteverket, och smuggling av alkohol, tobak och andra punktskattepliktiga varor. Skatteverkets kontroller innefattar inhämtning av uppgifter från andra myndigheter, utredning av lämnade deklarationer och ansökningar om återbetalning men också kontrollbesök och revisioner.
En ny punktskatt för i år är spelskatten, som ska betalas av spelbolag som vänder sig till svenska spelare oavsett om spelbolaget är ett svenskt eller utländskt företag. Arrangörerna ska först ansöka om spellicens hos Spelinspektionen, och sedan redovisa och betala spelskatt varje månad på mellanskillnaden mellan insatser och utbetalda vinster – med start den 12 februari i år. Det som är viktigt för den som spelar att veta är att om man spelar hos bolag som saknar licens och vinner pengar ska man själv skatta för detta som inkomst av kapital.
Kommentar
Med hänsyn till att Skatteverket lyfter fram punktskatt som ett fokusområde för 2019 finns det potentiellt ett ökat behov av rådgivning inom punktskatterelaterade frågor. För att minimera sina risker på området kan företag se över följande:
EY har ett team som arbetar heltid med punktskattefrågor och hjälper svenska och multinationella företag med samtliga ovan nämnda moment. Kontakta gärna Vladimir Tsypiashchuk om du behöver rådgivning eller assistans.
Lina Persson, Maria Sommert och Vladimir Tsypiashchuk