Från och med 1 augusti kan arbetsgivare straffas om de anställer utländska medborgare som saknar giltigt arbetstillstånd eller rätt arbeta i Sverige. Arbetsgivare kan bli föremål för finansiella sanktioner och i allvarliga fall kan den som är ansvarig hos arbetsgivaren dömas till fängelse i upp till ett år.
Sanktioner mot arbetsgivare
I samband med att regler om sanktioner mot arbetsgivare införts, så har även rättigheterna förtydligats för utländska arbetstagare som saknar giltiga arbetstillstånd eller rätt att arbeta i Sverige. Från och med 1 augusti 2013 så har dessa arbetstagare lagstadgad rätt till ersättning och förmåner för arbete som utförts i Sverige.
EU-blåkortet
Från och med 1 augusti är det möjligt att i Sverige ansöka om det multinationella arbets- och uppehållstillståndet för högkvalificerade arbetstagare från länder utanför EU; EU-blåkortet
Blåkortet härrör från ett direktiv avsett att göra EU mer attraktivt för högkvalificerade arbetstagare från länder utanför EU. Systemet har redan implementerats på andra håll i EU och anses utgöra ett viktigt steg mot en enhetlig policy inom EU avseende migration av högkvalificerade arbetstagare.
Följande krav måste man uppfylla för att i Sverige erhålla blåkortet genom Migrationsverket:
I linje med ambitionen att förenkla mobilitet inom EU så kan innehavare av blåkortet flytta från en medlemsstat till en annan. En innehavare av ett blåkort från en annan medlemsstat måste emellertid ansöka om ett nytt blåkort från Sverige.
I Sverige är det för närvarande endast möjligt att i pappersform ansöka om blåkortet. Ansökningarna omfattas heller inte av den snabbare handläggningsprocess som gäller för ansökningar om vanliga arbetstillstånd genom certifierade arbetsgivare. Standardiserade handläggningstider har ännu ej etablerats. Emellertid beräknas handläggningen av ansökningarna ta som längst 90 dagar.
Om ni har frågor gällande immigration kontakta Sarah Gardner eller Linda Ingsberg.