Skatteverket vill göra det möjligt att deldeklarera

Har du precis sålt av aktier eller bostad? I dag tvingas du vänta till nästa år för att deklarera, men från och med nästa år vill Skatteverket erbjuda “deldeklaration”.

Deldeklaration innebär att du ska kunna skicka in en del av deklarationen i samband med att du till exempel säljer ett hus. Skatteverket kan inte fastställa en taxering löpande under året. Men det nya systemet kommer ge Skatteverket möjligheten att bygga på en deklaration löpande under året med det som händer.

Det kommer också ge Skatteverket möjlighet att som en service informera om de skattemässiga konsekvenserna av en affär, till exempel om man måste betala kvarskatt efter en aktieförsäljning. Detta hoppas man ska ge privatpersoner och företag ökad ekonomisk översyn.

Skatteverket hoppas kunna erbjuda deldeklaration senast den 1 januari 2013.