I dagarna beslutade regeringen att överlämna propositionen om skatteförfarandelagen, som berör i stort sett hela skatteförfarandet, till riksdagen. Syftet med den nya lagen är att förenkla och förtydliga skatteförfarandet för att minska den administrativa bördan för såväl skattskyldiga som övriga parter.
Gällande bestämmelser kring skatteförfarandet finns idag huvudsakligen samlade i skattebetalningslagen, taxeringslagen samt lagen om självdeklarationer och kontrolluppgifter. Dessa lagar kompletteras av ett antal mindre lagar som omfattar specifika frågor. I samband med skatteförfarandeutredningen fastslogs att det finns flera nackdelar med dagens reglering, såsom exempelvis gränsdragningsproblem mellan lagarna och att bestämmelser som hänger ihop återfinns i olika lagar.
Skatteförfarandeutredningens förslag var att bestämmelserna kring skatteförfarandet sammanförs i en lag, skatteförfarandelagen, samtidigt som de nuvarande lagarna tas bort. Resultatet blir färre bestämmelser och att behovet av hänvisningar mellan lagarna försvinner.
Den 20 september beslutade regeringen att överlämna propositionen (2010/2011:165, Skatteförfarandet) till Riksdagen med förslag om den nya skatteförfarandelagen, som bl.a. kommer att ersätta skattebetalningslagen, taxeringslagen och lagen om självdeklarationer och kontrolluppgifter.
Nedan redogörs för huvudpunkterna i den föreslagna lagen.
Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2012.
Lagrådet ansåg i sitt yttrande att det var högst anmärkningsvärt att remissen inte innehöll något förslag om hur man avser att komma till rätta med de allmänt kritiserade effekterna av s.k. tredjemansrevision och att inget ställningstagande lämnats i frågan om möjligheten att ådöma både skattetillägg och straff. I propositionen anges att det finns skäl att utreda dessa frågor ytterligare.
Johan Hörberg
Tidigare artiklar om skatteförfarande på Skattenätet, 9 februari 2011 samt 30 juni 2011.